استاد سید حسن انزلی
سید حسن آقا انزلی قرهباغ از معلمان دانشمند و از ادیبان تاریخ نگار و انسانی وارسته، از افتخارات دیار آذربایجان است که عمری را به دانش اندوزی و تعلیم و تربیت گذارنده و علاوه بر تربیت هزاران دانشجو، دارای آثار مکتوب و ارزشمندی است.
بیوگرافی ایشان را به قلم خود ایشان از کتاب “ارومیه در گذر زمان” بخوانیم :
حسن انزلی هستم . فرزند معصوم، متولد 1303 در روستای قره باغ، در سن 5 و 6 سالگی مادرم مداد به دستم گرفت و روی کاغذ برد و الفاء را یادم داد، در 1311 مدرسه ای در روستا دایر شد چند سال تا کلاس چهارم ابتدایی، بلاتکلیف و سرگردان مانده بالاخره در 1320 با دو سه ماه تحصیل مرتب در مدرسه اردشیر شاهپور (سلماس) گواهی ششم ابتدایی گرفته و در 1321 به استخدام فرهنگ درآمدم و تک معلم همان روستای محل تولدم شدم. از آن تاریخ تا 1329 همان مدرسه تک معلم را با تلاش شبانه روزی به مدرسه شش کلاسه کامل با کادر کافی رساندم و خود نیز با مطالعه و استفاده از تعطیلات تابستانی در شهر موفق به اخذ دیپلم دبیرستان شدم و به خدمت سربازی به دانشکده افسری اعزام و با درجه ستوانی در هنگ 9 پیاده لشکر 64 ارومیه خدمتم را سپری کردم و به خدمت آموزش و پرورش بازگشتم.
در 1332 به تبریز منتقل شدم و ضمن تدریس و مدیریت در دبیرستان تریبت دوره دانشکده زبان و ادبیات فارسی را به پایان بردم و در1335 به ارومیه برگشتم و در دبیرستانها و دانشسراها و تربیت معلم به تدریس پرداختم و در سال 1353 با درخواست خود بازنشسته شدم. تا سال 1357 در مدارس ملی تدریس داشتم و از سال 1364 تا 1370 در دانشگاه پیام نور ارومیه ادبیات فارسی تدریس کردم. بعد از بازنشستگی فراغتی دست داد و به تدوین و انتشار چند جلد کتاب پرداختم.
دارای چهار فرزند (2 دختر و 2 پسر) هستم با چند نوه. هر چهار نفر تحصیلات عالیه دارند، هر یک دریایی از مهر و عاطفه فرزندی و از نظر سجایای اخلاقی و احساسات انسانی و عزت نفس در حد مقبول انسانیت هستند، از این نظر نیز از خدا خود سپاسگزارم.
این کتاب شاید آخرین اثرم باشد؛ زیرا برای کار، دیگر نه مجالی هست و نه توانی، مجال به اجمال رسیده و توان به توانی گراییده «و هر دم جرس فریاد می دارد که بربندید محملها» . از خوانندگان محترم که این آثار به ویژه این کتاب را مطالعه خواهند فرمود اظهارنظر انتقادی و یاد کردنهای پرمحبت با دعای خیر را چشم می دارم.